ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ

Απο την ελιά στο ελαιόλαδο

Τα παιδιά βιώνουν τη διαδικασία της παραγωγής του ελαιόλαδου.

 

Η ελιά είναι σύμβολο πολιτισμού και υγείας.  Οι μικροί ελαιουργοί, με την κατάλληλη ενδυμασία, θα επισκεφθούν τον ελαιώνα μας, για να γνωρίσουν τα ελαιόδεντρα τις ποικιλίες τους και τους καρπούς τους.  Χρησιμοποιώντας ελαιόπανα, ραβδιά και χτένια θα μαζέψουν τις ελιές τους και θα τις μεταφέρουν στο ειδικό  μικρό ελαιοτριβείο μας. Εκεί με ιδιαίτερη φροντίδα θα παρακολουθήσουν όλη την τεχνική διαδικασία παραγωγής του ελαιόλαδου, ακολουθώντας τις παραδοσιακές διαδικασίες εξαγωγής του. Τέλος θα δοκιμάσουν το ελαιόλαδο και θα μάθουν να διακρίνουν όλα τα θετικά χαρακτηριστικά της γεύσης του, το φρουτώδες, το πικρό και το πικάντικο, ξεχωρίζοντας το φρέσκο αγουρέλαιο που θα παράξουν, από τα υπόλοιπα σπορέλαια. 

 

Τα παιδιά μαθαίνουν για:

  • Τη θέση της ελιάς στην ιστορία την μυθολογία, τα ήθη και τα έθιμα και την θρησκεία
  • Την καλλιέργεια της ελιάς και τα μέρη που ευδοκιμεί
  • Τη διαδικασία παραγωγής ελαιόλαδου με παραδοσιακό και σύγχρονο τρόπο
  • Τα εργαλεία του ελαιουργού
  • Την γευσιγνωσία και την αναγνώριση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του ελαολάδου
  • Την  σημασία του ελαιολάδου στη διατροφή και τις χρήσεις του
  • Την οικονομική σημασία που έχει το του ελαιόλαδου για τη χώρα μας

 

«Σχεδιασμός εκπαιδευτικού προγράμματος: Καμβύσης Βασίλης Πρόεδρος Συμβουλευτικής Επιτροπής Χημικών Εμπειρογνωμόνων Ελαιόλαδου –Διεθνής Πιστοποιημένος Γευσιγνώστης»

 

Ακολουθεί αθλητικό και ψυχαγωγικό πρόγραμμα με την καθοδήγηση έμπειρων εκπαιδευτών