Αρχίζει το Match

Paradise Park – Απόστολος Νικολαΐδης

Το Paradise Park, μέσα από τις μνήμες ποδοσφαίρου, τιμά ηγετικές μορφές του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Σαν σήμερα στις 19/4/1896 γεννήθηκε ο Απόστολος Νικολαΐδης στην Φιλιππούπολη. Μεγάλωσε στην Κωνσταντινούπολη και ήρθε στην Ελλάδα το 1914.

Υπήρξε διακεκριμένος πολυαθλητής σε ποδόσφαιρο, στίβο, μπάσκετ, βόλεϊ, τένις, διοικητικός παράγοντας –από αθλητής ακόμη– του Παναθηναϊκού Αθλητικού Ομίλου σε διαφορετικές θέσεις και επί σειρά δεκαετιών, καθώς και θεσμικός παράγοντας σε μια σειρά διαφορετικών θέσεων σε όλο το φάσμα του ελληνικού αθλητισμού.

Αγωνίστηκε με την Εθνική Γυμναστική Εταιρεία και τον Άρη Θεσσαλονίκης στο στίβο και με τον Παναθηναϊκό σε όλα τα αθλήματα. ‘Ελαβε μέρος στους Ολυμπιακούς αγώνες του 1920 στην Αμβέρσα ως ποδοσφαιριστής και δεκαθλητής.

Ως θεσμικός παράγοντας, τη διετία 1926-1927 διετέλεσε πρόεδρος της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (ΕΠΟ). Από τους πρωτοπόρους επίσης σε αγώνες αυτοκινήτων στην Ελλάδα, και ένα από τα ιδρυτικά μέλη του Ράλι Ακρόπολις ως πρόεδρος της Ελληνικής Λέσχης Αυτοκινήτου & Περιηγήσεων (ΕΛΠΑ).

Υπήρξε πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, και πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Γυμναστικών Αθλητικών Σωματείων (ΣΕΓΑΣ), για το διάστημα από 1945 έως το 1967, αποτελώντας μέχρι σήμερα τον μακροβιότερο στην ιστορία του.

Υπήρξε αυτός που –ως παίκτης ακόμα– συνέβαλε στη μετονομασία του Πανελληνίου Ποδοσφαιρικού & Αγωνιστικού Ομίλου σε Παναθηναϊκός Αθλητικός Όμιλος. Συνέβαλε ακόμα τα μέγιστα στην αγωνιστική πρόοδο και πρωτοπορία όλων των αθλητικών τμημάτων. Αποτέλεσμα υπήρξε να μείνει γνωστός, ως Πατριάρχης του Παναθηναϊκού. Για να τιμηθεί η πολυετής προσφορά του, η γηπεδική έδρα του συλλόγου έλαβε το 1981 το όνομα Γήπεδο Απόστολος Νικολαΐδης.

Σημαντική όμως, ήταν και η συνεισφορά του στην ίδρυση της ΑΕΚ. Έχοντας ζήσει για πολλά χρόνια στην Κωνσταντινούπολη, παρότρυνε και συνέδραμε τους λοιπούς Κωνσταντινουπολίτες των Αθηνών στην ίδρυση της νέας ομάδας. Μάλιστα για σημαντικό χρονικό διάστημα, με πρωτοβουλία του, το γήπεδο της Λεωφόρου παραχωρήθηκε προς χρήση της ποδοσφαιρικής ομάδας της ΑΕΚ.

Αρχίζει το Match