Κανονισμοί Διαιτησίας

Α. ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ

 1. Τέσσερα δευτερόλεπτα για την επαναφορά της μπάλας στο παιχνίδι μετά από κάθε διακοπή.
 2. Μετά το άουτ ο τερματοφύλακας επαναφέρει την μπάλα στο παιχνίδι με τα χέρια και με τα πόδια έως το κέντρο του γηπέδου. Αν η μπάλα σκάσει πριν την σέντρα ''παίζει'' κανονικά. Στην επαναφορά από άουτ, ο συμπαίκτης παίρνει την μπάλα έξω από την περιοχή αλλιώς δίνεται έμμεσο φάουλ στην γραμμή της περιοχής.
 3. Σε φάση απόκρουσης, η μπάλα «παίζει» με χέρια ή πόδια σε όλο το γήπεδο. Γκολ με τα χέρια δεν είναι έγκυρο.
 4. Όλα τα φάουλ είναι άμεσα εκτός την περίπτωση που ο τερματοφύλακας πιάσει την μπάλα με τα χέρια από επιστροφή από συμπαίκτη του.
 5. Τείχος στα 4 μέτρα.
 6. Το πλάγιο άουτ είναι έμμεσο χτύπημα και εκτελείται με τα πόδια (δηλαδή δεν μετράει απευθείας ως γκολ).
 7. Το κόρνερ είναι άμεσο χτύπημα (δηλαδή αν μπει απευθείας γκολ μετράει).
 8. Το δίχτυ «παίζει». Γκολ από το δίχτυ δεν μετράει.
 9. Τάκλιν σε παίκτη, προβολές, φράγματα απαγορεύονται και τιμωρούνται με κίτρινη κάρτα.
 10. Επιθετικός σε προφανή θέση για γκολ ή βίαιο μαρκάρισμα τιμωρείται κόκκινη κάρτα.
 11. Τάκλιν σε αντίπαλο στην μικρή περιοχή είναι πέναλτι.
 12. Επιτρέπεται το τάκλιν στην μπάλα μόνο όταν δεν παραβρίσκεται αντίπαλος (γιααποσόβηση γκολ, πλαγίου ,κόρνερ κ.λπ.)
 13. Επιτρέπεται τάκλιν (με ένα πόδι και μόνο στην μπάλα) από τον τερματοφύλακα στην περιοχή του.
 14. Επιτρέπεται τάκλιν του τερματοφύλακα εντός ή εκτός περιοχής
 15. Απόκρουση τερματοφύλακα με τα χέρια εκτός περιοχής τιμωρείται με κίτρινη κάρτα
 16. Αντιαθλητικό παιχνίδι ή απόκρουση της μπάλας με τα χέρια όταν ο αντίπαλος είναι σε προφανή θέση για γκολ τιμωρείται με κόκκινη κάρτα.
 17. Απόκρουση αμυντικού με τα χέρια στην περιοχή για αποσόβηση τέρματος, είναι πέναλτι και κόκκινη κάρτα. Αν μπει γκολ είναι κίτρινη.
 18. Ο τερματοφύλακας στην εκτέλεση πέναλτι κινείτα μόνο παράλληλα της γραμμής, διαφορετικά γίνεται επανάληψη.
 19. Αν υπάρξει απόκρουση πέναλτι σε κανονική εκτέλεση ο αγώνας συνεχίζεται.
 20. Οι αλλαγές είναι απεριόριστες και γίνονται από το κέντρο του γηπέδου -πάντα με την υπόδειξη του διαιτητή. Δικαιούται αλλαγή σε νεκρό χρόνο η ομάδα που έχει κατοχή (εκτός από την περίπτωση σοβαρού τραυματισμού ή όταν η μία ομάδα έχει λιγότερους παίκτες). Διακοπή γίνεται μόνο για την αλλαγή του τερματοφύλακα. Σε περίπτωση που εισέλθει παίκτης χωρίς την υπόδειξη του διαιτητή, δίνεται έμμεσο φάουλ για την αντίπαλη ομάδα και κίτρινη κάρτα στον εισερχόμενο παίχτη.
 21. Ύβρεις στις αποφάσεις του διαιτητή τιμωρούνται με κόκκινη κάρτα.
 22. Οι βωμολοχίες τιμωρούνται με κόκκινη κάρτα.
 23. Δικαίωμα επικοινωνίας με τον διαιτητή κατά την διάρκεια του αγώνα έχει αποκλειστικά ο αρχηγός της ομάδας, ο οποίος φέρει υποχρεωτικά περιβραχιόνιο αρχηγού.
 24. Η κόκκινη κάρτα τιμωρείται με αποχή μίας αγωνιστικής (ύβρεις στον διαιτητή ή κόκκινη στον αρχηγό, τιμωρείται με αποχή 2 αγωνιστικών). Με την συμπλήρωση 3 κόκκινων καρτών ο παίκτης αποβάλλεται από το τουρνουά. Οι αποβληθέντες γράφονται στο φύλλο αγώνα.
 25. Η ομάδα που δέχεται την κόκκινη κάρτα παραμένει με πέντε παίχτες για τέσσερα λεπτά, μετά το πέρας τους η ομάδα συνεχίζει κανονικά με έξι παίκτες. Αν μπει γκολ κατά της ομάδας που έχει τιμωρημένο παίκτη, κατά την διάρκεια του τετράλεπτου συμπληρώνεται ο 6ος παίκτης άμεσα (ΟΧΙ ο παίκτης που έχει αποβληθεί - ακόμα και στην περίπτωση που η ομάδα του δεν έχει άλλο παίκτη στον πάγκο). Παίκτης που έχει αποβληθεί με κόκκινη κάρτα αποχωρεί από τον αγωνιστικό χώρο.
 26. Στην περίπτωση που η ομάδα μείνει με 4 παίκτες λόγω τραυματισμού ή αποβολής, ο αγώνας διακόπτεται 3-0 υπέρ του αντιπάλου ανεξαρτήτως του αποτελέσματος μέχρι εκείνη την στιγμή.
 27. Στον πάγκο κάθονται μόνο οι δηλωμένοι παίκτες και ένας προπονητής.
 28. Κατά την διαδικασία των πέναλτι στους αγώνες της τελικής φάσης, δικαίωμα εκτέλεσης πέναλτι έχουν αυτοί που βρίσκονται στον αγωνιστικό χώρο κατά την λήξη του αγώνα (όχι οι παίχτες του πάγκου). Μόνο μετά από συνεννόηση με διαιτητή και τον αρχηγό της αντίπαλης ομάδας, μπορεί να εκτελέσει πέναλτι παίχτης από τον πάγκο. Δεν ισχύει για τους αποβληθέντες παίχτες.
 29. Ταυτοπροσωπία μπορεί να γίνει από την αρχή μέχρι την λήξη του αγώνα.

 

Β. ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΙΣΟΒΑΘΜΙΑΣ

 1. Σε περίπτωση ισοβαθμίας δύο ομάδων προκρίνεται η νικήτρια του μεταξύ τους αγώνα. Σε περίπτωση ισοπαλίας στο μεταξύ τους παιχνίδι, προκρίνεται η ομάδα πρώτα με την καλύτερη διαφορά τερμάτων και μετά η καλύτερη επίθεση. Σε άλλη περίπτωση γίνεται κλήρωση.
 2. Ισοβαθμία τριών και πλέον ομάδων. Εξετάζονται τα μεταξύ τους παιχνίδια δηλαδή προκρίνεται η ομάδα με την καλύτερη βαθμολογία. Σε άλλη περίπτωση προκρίνεται η ομάδα με την καλύτερη διαφορά τερμάτων σε όλα τα παιχνίδια του ομίλου τους και αν είναι ίδια η ομάδα με την καλύτερη επίθεση Αν δεν συντρέχει κάποια από τις παραπάνω περιπτώσεις γίνεται κλήρωση.
 3. Ισοπαλία σε αγώνα τελικής φάσης Η πρόκριση κρίνεται στα πέντε (5) πέναλτι για την κάθε ομάδα. Σε νέα ισοπαλία συνεχίζεται η διαδικασία των πέναλτι ανά ένα.