ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ

Απο το σταφύλι στο κρασί!

Τα παιδιά βιώνουν τον τρύγο, το πάτημα των σταφυλιών και μαθαίνουν για τη ζύμωση του μούστου.


Το σταφύλι είναι γνωστό από την αρχαιότητα. Τα παιδιά, φορώντας τη στολή του αμπελουργού, θα επισκεφθούν το μικρό μας αμπελώνα και θα γνωρίσουν από κοντά το φυτό. Αφού τρυγήσουν τα σταφύλια και γεμίσουν τα κοφινάκια τους, θα τα ρίξουν στο πατητήρι και θα τα πατήσουν με γυμνά ποδαράκια, για να βγει ο μούστος. Θα γνωρίσουν και θα γυρίσουν τη στροφιλιά και θα ρίξουν το μούστο τους στο βαρέλι, για να πραγματοποιηθεί η διαδικασία της ζύμωσης. Θα μάθουν για τη διαδικασία της οινοποίησης και τη διαδικασία της απόσταξης για την παραγωγή τσίπουρου.

Τα παιδιά μαθαίνουν για:

  • Τη θέση του σταφυλιού και του κρασιού στην ιστορία, μυθολογία και θρησκεία
  • Την καλλιέργεια του αμπελιού και τις ποικιλίες του
  • Τη διαδικασία της ζύμωσης
  • Τη διατροφική αξία του σταφυλιού και των παραγώγων του
  • Τα εργαλεία του αμπελουργού
  • Τη σημασία του σταφυλιού και του κρασιού για την οικονομία της χώρας μας
  • Τα σχετικά επαγγέλματα

Ακολουθεί αθλητικό και ψυχαγωγικό πρόγραμμα με την καθοδήγηση έμπειρων εκπαιδευτών.