Από το σταφύλι στο κρασί

Οι μαθητές βιώνουν τον τρύγο, το πάτημα των σταφυλιών και μαθαίνουν για τη ζύμωση του μούστου.

 

Το σταφύλι είναι γνωστό από την αρχαιότητα. Οι μαθητές, φορώντας τη στολή του αμπελουργού, θα επισκεφθούν το μικρό μας αμπελώνα και θα γνωρίσουν από κοντά το φυτό. Αφού τρυγήσουν τα σταφύλια και γεμίσουν τα κοφίνια τους, θα τα ρίξουν στο πατητήρι και θα τα πατήσουν με γυμνά πόδια, για να βγει ο μούστος. Θα γνωρίσουν και θα γυρίσουν τη στροφιλιά και θα ρίξουν το μούστο τους στο βαρέλι για να πραγματοποιηθεί η διαδικασία της ζύμωσης. Θα μάθουν για τη διαδικασία της οινοποίησης και τη διαδικασία της απόσταξης, για την παραγωγή τσίπουρου.

Τα παιδιά μαθαίνουν για:

  • Την απόσταξη, παράγοντας τσίπουρο με τη βοήθεια του αποστακτήρα μας
  • Τη διαδικασία της ζύμωσης
  • Την καλλιέργεια του αμπελιού
  • Τα είδη των σταφυλιών και τις ποικιλίες του κρασιού
  • Τη διατροφική αξία του σταφυλιού και των παραγώγων του
  • Τη σημασία του κρασιού και των σταφυλιών στην Ελληνική οικονομία


Ακολουθεί αθλητικό και ψυχαγωγικό πρόγραμμα με την καθοδήγηση έμπειρων εκπαιδευτών